5 praktische tips voor beter ogen druppelen in de thuiszorg en stationaire verpleging.

Oogdruppelen is erg simpel, toch?

Het druppelen van ogen lijkt op het eerste gezicht een hele simpele handeling. Maar als het oogdruppelen niet juist gebeurt kan dit erg grote gevolgen hebben. Senioren of mensen met trillende handen hebben er soms moeite met het druppelen, maar zeggen dat niet altijd. Want hoe moeilijk kan het zijn om zo’n druppeltje in je oog te doen, denkt de patiënt/bewoner. Schaamte speelt hierbij een grote rol, maar als familielid of hulpverlener kan je het druppelen vergemakkelijken en verbeteren, hiervoor zijn er enkele handige tips.

Waarom juist druppelen van belang is.

Oogdruppels worden om verschillende redenen gebruikt: om de ogen te bevochtigen, als antibiotica, pijnstiller, oogdrukverlager (bij bijvoorbeeld glaucoom), of als pupilverwijderaar. In de thuiszorg en het verpleeghuis worden oogdruppels vaak toegediend als behandeling van glaucoom. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Meestal komt dit door een verhoogde druk op de oogbol. Oogdruppels tegen glaucoom zorgen voor de afvoer van kamerwater uit de oogbol en afname van de kamerwater-productie. Hierdoor neemt de oogdruk af. Wanneer iemand onvoldoende of niet goed de ogen druppelt, komt er druk op de oogzenuw. Hierdoor wordt de schade aan de oogzenuw groter en het zicht slechter. Dit proces gaat heel langzaam, vaak merken mensen hier maandenlang niets van. Maar het is een onomkeerbaar proces: het zicht dat minder word, zal niet terugkomen. In het ergste geval kan iemand zelfs blind raken. Je kunt dit proces meestal stopzetten door weer op de juiste manier te druppelen.

5 praktische tips voor beter ogen druppelen.

  1. Senioren voelen minder goed of de oogdruppel daadwerkelijk in het oog zit, doordat het oppervlak van een ouder oog minder gevoelig is. Mogelijke oplossing: de oogdruppels in de koelkast bewaren, zodat de oudere persoon duidelijk een koude druppel in het oog voelt vallen. De meeste oogdruppels kunnen bewaard worden bij een temperatuur van 4-25 graden Celsius. Sommige oogdruppels mogen niet in de koelkast, dus check de bijsluiter.
  2. Krijgt de persoon behalve oogdruppels ook oogzalf? Eindig dan altijd met de zalf, want een waterige oogdruppel rolt hier direct vanaf.
  3. Zeg de gebruiker altijd beide ogen open te houden. Mensen denken altijd dat ze één oog wijder opendoen als ze het andere oog dichtknijpen, maar het tegendeel is waar. Beter is het dat de gebruiker van de oogdruppels naar zijn eigen wenkbrauwen kijkt, zodat de ogen zo ver mogelijk open staan.
  4. Bij het oogdruppelen moet de neus van de gebruiker naar het plafond wijzen. Vooral ouderen vinden het lastig het hoofd ver genoeg naar achteren te doen. Vraag de gebruiker dan op bed of in een ligstoel te liggen.
  5. Er zijn ook hulpmiddelen die de gebruiker ondersteunen bij het oogdruppelen. Een voorbeeld is de druppelbril. Deze druppelbril heeft als enige oogdruppel hulpmiddel een medicijnproduct klasse I certificering. De druppelbril is zeer geschikt voor senioren en mensen met trillende handen of als hulp voor de zorgverlener. Het voordeel van de druppelbril is ook dat deze transparant is en gebruikers gewoon kunnen zien wat ze doen en naar hun wenkbrauwen kunnen kijken. De hulpverlener kan hierdoor ook zien of de druppel in het oog komt.

5 tips voor beter oogdruppelen

Terug naar blog