Vergelijk vijf meest verkochte oogdruppel hulpmiddelen: Opticare Eye Drop, AutoDrop, DruppelBril, Remedic en Maximex.

 

Vergelijk 5 meest verkochte oogdruppels hulpmiddelen 

 

 

Ogen druppelen moet zeer zorgvuldig gebeuren. De druppels moeten echt goed in het oog belanden anders doet de medicatie haar werk niet goed. Ogen druppelen lijkt simpel, bij hooikoorts, droge ogen of op voorschrift van de arts, maar vaak gebeurt het niet correct. Voor zowel (oudere) personen als ook voor verplegend personeel is een oogdruppel hulpmiddel daarom zeer waardevol. Voor de keuze van het beste oogdruppel hulpmiddel zijn de volgende 5 aspecten het belangrijkste:

 

  1. Comfort (voelt het voor de gebruiker prettig)
  2. Veiligheid (kan er oogbeschadiging optreden)
  3. Kan het hoofd goed achterover worden gebracht
  4. Hygiene; zo min mogelijk contact met het oog
  5. Valt de druppel echt goed in het oog (kan het ooglid goed open staan en weet je zeker dat de druppel goed in het oog valt)?

  

Comfort

De Opticare, AutoDrop, Remedic en Maximex zijn gemaakt van hard plastic. Het voelt niet prettig op de tere huid rondom het oog. Daarnaast hebben al deze oogdruppels hulpmiddelen één maat terwijl de ruimte rondom het oog is bij iedere iedere persoon verschillend. Dit komt het comfort niet ten goede.

De DruppelBril draagt als een gewone comfortabele (lees)bril en daarmee zijn (oudere) mensen veelal vertrouwd. Daarnaast kan alle voorbereiding (plaatsen van het druppelflesje in het juiste gaatje) plaatsvinden voordat de DruppelBril opgezet wordt. Als de druppelBril is opgezet kan het hoofd achterover worden gebogen en houdt de gebruiker of verpleger allebei de handen vrij.

 

Veiligheid

Het is van belang dat zowel het oogdruppel hulpmiddel als ook de opening van het oogdruppel-flesje het oog niet raken. De Opticare, AutoDrop, Remedic en Maximex zijn rond en de kans dat het oog geraakt zal worden is niet heel erg groot, maar bestaat wel, zeker bij onzorgvuldig gebruik of bij mensen met Parkinson of tremors. Ook kunnen er in deze 4 hulpmiddelen geen Minims gebruikt worden, de Minims zijn te klein om vast te blijven zitten.

De druppelBril draag je als een gewone bril en is altijd ruime afstand tussen de DruppelBril en de ogen. In de Druppelbril kunnen alle gangbare oogdruppels flesjes en Minims worden gebruikt, let echter wel op met Minims-pipetten met een erg lange hals, deze kunnen niet in de DruppelBril worden gebruikt want dan kan het oog misschien geraakt worden.

 

Het hoofd goed achterover brengen

Bij gebruik van alle vijf de oogdruppels hulpmiddelen kan het hoofd goed naar achteren worden gebogen. Bij de Opticare, AutoDrop, Remedic en Maximex is het wel noodzakelijk om deze met 1 hand vast te blijven houden, anders valt het hulpmiddel van het hoofd.

De druppelBril hoef je niet vast te houden bij het naar achteren buigen en weer terugbuigen (na het druppelen) van het hoofd, het flesje (van klein tot groot) of de minims blijven prima in de DruppelBril vastzitten.

 

Hygiene (geen vervuiling in het oog)

Hoe kleiner de kans op vervuiling die in het oog terecht kan komen hoe beter. Bij gebruik van de Opticare, AutoDrop, Remedic en Maximex kan vervuiling die aan de rand van het hulpmiddel kan zitten rond en in het oog terecht komen, want er is direct contact tussen de onderste rand van het hulpmiddel en de huid direct rond het oog.

De druppelBril maakt alleen contact met de neus en de oren en daarom is de kans op vuil dat via de DruppelBril in het oog komt veel kleiner.

 

Valt de druppel echt goed in het oog?

Het allerbelangrijkste aspect; valt de oogdruppel goed in het oog. Bij gebruik van de AutoDrop, Remedic en Maximex is het moeilijk het ooglid te openen, daarvoor is geen ruimte voorzien. Bij de Opticare is hiervoor wel een ruimte voorzien. Let op; omdat bij gebruik van de Opticare de ruimte rondom het oog grotendeels afgesloten is en bij de AutoDrop, de Remedic en de Maximex volledig, kan de verpleger niet zien of de druppel ook daadwerkelijk goed in het oog gevallen is.

De DruppelBril drukt het ooglid ook niet open, er is echter veel ruimte voor de persoon zelf of de verpleger om het ooglid wijd open te houden en dan te druppelen. Ook kan de verpleger bij gebruik van de DruppelBril heel goed zien of de druppel in het oog valt, dit is extreem belangrijk.

 

  

De DruppelBril is het meest verkochte hulpmiddel voor het druppelen van de ogen in Apotheken. Alle gangbare oogdruppelflesjes en ook minims passen in de DruppelBril. Plaats het flesje of de minim simpelweg in het juiste gaatje in de Druppelbril-glas. Het PZN nummer van de DruppelBril voor Duitsland is 18849204. De Druppelbril is het enige oogdruppel hulpmiddel met een certificering als medicijnproduct klasse I en mag zowel door verplegers als ook door particulieren zelfstandig worden gebruikt.

Zurück zum Blog