Vergelijk oogdruppel hulpmiddel Druppelbril en AutoDrop.

AutoDrop und TropfBrille Augentropfen Hilfe vergliech

 

 

Ogen druppelen moet zorgvuldig gebeuren of het nu druppelen is bij hooikoorts, droge ogen of medicatie op arts-voorschrift. De druppels moeten echt goed in het oog belanden anders doet de medicatie haar werk niet goed. Ogen druppelen lijkt simpel, maar vaak gebeurt het niet correct. Voor zowel (oudere) personen als ook voor verplegend personeel is een oogdruppel hulpmiddel daarom van grote toegevoegde waard. Bij het kiezen van het beste oogdruppel hulpmiddel zijn de volgende 5 aspecten het belangrijkste:

 

  1. Comfort (voelt het voor de gebruiker prettig)
  2. Veiligheid (kan er oogbeschadiging optreden)
  3. Kan het hoofd goed achterover worden gebracht
  4. Hygiene; zo min mogelijk contact met het oog
  5. Valt de druppel echt goed in het oog (kan het ooglid goed open staan en weet je zeker dat de druppel goed in het oog valt).

  

Comfort

De AutoDrop is gemaakt van hard plastic. Het voelt niet prettig op de tere huid rondom het oog. Daarnaast is de autoDrop er in 1 maat en de ruimte rondom het oog is bij iedere iedere persoon verschillend. Ook is het afdekken van het oog voor veel mensen niet prettig.

De Druppelbril draagt als een gewone (lees)bril en daarmee zijn (oudere) mensen veelal vertrouwd. Daarnaast kan alle voorbereiding (plaatsen van het druppelflesje in het juiste gaatje) plaatsvinden voordat de DruppelBril opgezet wordt. Als de druppelbril is opgezet kan het hoofd achterover worden gebogen en houdt de gebruiker of verpleger beide handen vrij.

 

Veiligheid

Het is van belang dat zowel het oogdruppel hulpmiddel als ook de opening van het oogdruppel-flesje het oog niet raken. De AutoDrop is rond aan de onderkant, maar kan het oog wel raken bij onzorgvuldig gebruik. Te dunne druppelflesjes kunnen te ver uitsteken waardoor ze het oog kunnen raken. Minims passen niet in de AutoDrop.

De druppelBril draag je als een gewone bril en is altijd ruime afstand tussen de DruppelBril en de ogen. In de Druppelbril kunnen alle gangbare flesjes en minims worden gebruikt, let echter wel op met minims-pipetten met een erg lange hals, deze kunnen niet in de DruppelBril worden gebruikt want dan kan het oog misschien geraakt worden.

  

Het hoofd goed achterover brengen

Bij gebruik van zowel de AutoDrop als de Druppelbril kan het hoofd goed naar achteren worden gebogen. Bij de AutoDrop is het wel noodzakelijk om deze met 1 hand vast te blijven houden, anders valt de AutoDrop van het hoofd.

De druppelbril hoef je niet vast te houden bij het naar achteren buigen en weer terugbuigen (na het druppelen) van het hoofd.

  

Hygiene (geen vervuiling in het oog)

Hoe kleiner de kans op vervuiling die in het oog terecht kan komen hoe beter. Bij gebruik van de AutoDrop kan vervuiling die aan de rand van het hulpmiddel kan zitten rond en in het oog terecht komen, want er is direct contact tussen de AutoDrop en de huid direct rond het oog.

De druppelBril maakt alleen contact met de neus en de oren en daarom is de kans op vuil dat via de DruppelBril in het oog komt veel kleiner.

 

Valt de druppel echt goed in het oog

 Als je bij het plaatsen van de AutoDrop de hard-plastic ring goed (hard) tegen het ooglid drukt dan zal het ooglid een beetje open gaan staan. Let echter op; je kan niet zien of dat ook echt gebeurt, dit is mede afhankelijk van de specifieke vorm van het oog (en oogkas) van de persoon waarbij de ogen worden gedruppeld. Omdat bij gebruik van de AutoDrop de ruimte rondom het oog afgesloten is, kan de verpleger niet zien of de druppel ook daadwerkelijk goed in het oog gevallen is.

De DruppelBril drukt het ooglid niet open, er is echter veel ruimte voor de persoon zelf of de verpleger om het ooglid wijd open te houden en dan te druppelen. Ook kan de verpleger heel goed zien of de druppel in het oog valt.

 

 

De DruppelBril is het meest verkochte hulpmiddel voor het druppelen van de ogen in Apotheken. Het PZN nummer voor Duitsland is 18849204. De Druppelbril is het enige oogdruppel hulpmiddel met een certificering als medicijnproduct klasse I en mag zowel door verplegers als ook door particulieren zelfstandig worden gebruikt.

Retour au blog